Salutacions

Aquesta web preten ser una eina informativa de reflexió i creativa. Pensa en vi  vol fomentar el treball, l'estima i la gestió del territori que ens envolta per a poder progressar a nivell individual i col-lectiu.

 

En els darrers anys ens hem girat d'esquenes al nostre territori, deixant de banda els recursos naturals que aquest ens ofereix. 

 

El Maresme és una comarca única, amb un  substrat plutònic, neix el sauló (fill del granit) aquest terreny àcid molt i molt escàs a Catalunya, ofereix la possibilitat de tenir boscos excepcionals de pi pinyer, castanyer, cirerer i alzina surera. Aquest caràcter àcid de la terra fa que la vinya, disposi d'uns atgractius, també excepcionals.

La orografia del terreny farcida de rieres i rials fa que cada 200-300 o 500 metres desemboqui una riera o rial a mar, això és degut a la proximitat de la serralada litoral al mar. D'aquesta manera, la comarca és  formada per infinitat de microconques fluvials que generen valls petites,fondos i fondalades exposades a tots els punts cardinals. És un terreny de molts pendents que fa que la seva gestió sigui més aviat apte per a la silvicultura  i el conrreu de secar a totes les vessants dels turons i vora les rieres i rials, a les parts més baixes i fèrtils, minifundis d'horta.

 

L'actual conjuntura socio-política, en uns moments de forta crisi econòmica i social  sumat a la gran incertesa de futurs canvis en les variables climàtiques (alteracions en les dinàmiques de precipitacions, variacions de les temperatures...) estan tenint greus repercussions, però ofereixen també, la gran oportunitat de tornar-nos a fixar en tots els recursos que ens envolten, revalorar-los, replantejar-nos les nostres necessitats i formes de vida i recuperar els vincles perduts amb el nostre entorn. L'estima, el treball, l'estudi l'esforç, la coneixença i el contacte amb el territori  ens permetran dibuixar un futur amb esperances de treball i producció aquí, a casa nostra al mateix temps que procurem per la biodiversitat, reduim els impactes climàtics i minimitzem el risc d'incendis.

 

Pensa en vi neix en el moment en què em plantejo de recuperar la antiga vinya de la casa on visc, a Can Pau Bernadó des d'una perspectiva sostenible i topo amb una serie d'impediments administratius i dificultats per a trobar assesorament. Així comença la recerca i l'aprenentatge a tots nivells. Aquest portal vol ser un pou de coneixements amb la vinya i el vi com a eixos vertebradors però amb una visió global a l'estudi i observació de tot el territori que ens envolta i les seves peculiaritats i oportunitats a nivell paisatgístic, agrícola, forestal, turístic, històric, econòmic i social.

 

 

 

Pensa en vi aposta per la cultura de la sostenibilitat, la proximitat i el cooperativisme des d'una òptica rebel i de lluita enfront els abusos contra els petits productors, els impostos incomprensibles als qui practiquen producció ecològica i sostenibles, el dret a reconèixer les varietats autòctones i més resistens, en definitiva, Pensa en vi es compromet en la lluita contra els nous mals usos a la pagesia i als consumidors entomant així el combat remença del segle XXI.

Novetats:

28 de maig de 2016

Desvetllem la vinya!

PROJECTE DE CUSTÒDIA AGRÀRIA AL MARESME. PARTICIPA-HI FINS AL 19 DE DESEMBRE DE 2015

Finalment, després de molts anys insistint-hi a partir de l'any 2016 es podran replantar vinyes a Arenys de Munt.


Amb molts de vosaltres iniciàrem junts fa uns anys aquest projecte habilitant un petit celler d'autoaprenentatge compartit, d'altres us heu anat afegint pel camí. Des d'aleshores, no ens hem aturat ni un moment. Hem fet passejades, xerrades i presentacions, tallers de trepitjar i podar, hem fet reculls d'imatges i escrits, hem documentat vinyes i formes de vinificar autòctones, hem vinificat i recuperat dues vinyes, hem creat cooperativisme i consciència dels valors naturals històrics i culturals que ens envolten i sobretot, sobretot, ens ho hem passat molt bé i hem degustat vins fets amb molt d'amor i molta cura.


Ara tenim la oportunitat de fer un important pas endavant i ens agradaria que també ens hi acompanyéssiu. Durant els dos propers anys volem replantar antigues vinyes d'Arenys de Munt. Començarem el febrer de 2016 a Can Pau Bernadó.


Ens podeu ajudar de diverses maneres:


-Participant com a mecenes: Fent aportacions per a poder subvencionar el cost de la replantació, a canvi us oferim diversos lots d'obsequis. Amb la proximitat del Nadal, us demanem que aprofiteu, també, per a regalar els obsequis que oferim.

https://www.verkami.com/projects/13621-desvetllem-la-vinya


-Reenviant i difonent total la informació que anem penjant a través de les xarxes socials, webs i fins i tot aquest correu electrònic.


-Fent comentaris a la web de Verkami sobre activitats que hagueu realitzat amb nosaltres.


-Oferint-nos la possibilitat de presentar el nostre projecte tot oferint tastos dels nostres vins en espais on pugui assistir-hi gent a qui li pugui interessar.


Qualssevol forma de suport serà molt ben vinguda.


Moltíssimes gràcies. Ens veiem a la vinya.


Salut.

Entreu a la nova web del celler Talcomraja

Document la vinya i el vi a Arenys, proposta agro-sostenible

La vinya i el vi a Arenys
Proposta agro-sostenible presentada per tal de reactivar la cultura vitivinícola a Arenys com a motor de desenvolupament local des de la perspectiva ambiental, social, històrica, econòmica i cultural.
La vinya i el vi a Arenys, proposta.pdf
Documento Adobe Acrobat 6.3 MB

A la revista Papers de vi, dediquen un reportatge a l'Associació Pensa en vi l'hivern de 2015. El podeu llegir a la pàgina 21 del document adjunt

papers-de-vi-33_web.pdf
Documento Adobe Acrobat 5.2 MB

Vins Arenyencs puntuats a la guía dels vins de Catalunya 2015

Com cada any la guia dels vins de Catalunya, puntua els vins que cada celler presenta. Enguany a Arenys hi hem participat el Celler Talcomraja, en Pep i la Maria amb el seu vi bullit, la Cooperativa del rial de la Serp i l'Associació Pensa en vi amb l'híbrid directe Heretge. Tots aquests vins han obtingut puntuacions per damunt dels 8 punts fet que ens fa molt contents.

Samarretes Pensa en vi home/dona i diferents talles.

Si us agrada el vi o la vinya o ambdues coses i no us fa por que es noti ja podeu lluïr les samarretes de Pensa en vi, l'associació que potencia la cultura vitivinícola a Arenys com a eix vertebrador d'un projecte de retrobament amb el medi natural, la cultura popular la història i el desenvolupament sostenible. Per encarregar la vostra samarreta, podeu fer-ho a través del telèfon de contacte.

Viu la vinya!! Oferta per a gaudir amb família i amics.

Els cellers Laietà i Talcomraja junt amb l'associació Pensa en vi us ofereixen la possibilitat de llogar petites parcel-les de vinya per tal que pogueu el-laborar el vostre propi vi amb qui més ho desitgeu. A partir de 80 euros al més podeu disposar de 1000 metres quadrats de vinya, un local de 60 m2, disponibilitat d'ús del celler laietà (dipòsit, premsa, desrapadora, màquina d'embotellar...) i assessorament vitivinícola.

La vinya està situada a Sant Cebrià de Vallalta i a banda de disfrutar de la cura, manteniment i poda de ls ceps, podreu gaudir, també, d'un bonic entorn entre el bosc i la vinya on poder fer les vostres trobades i celebracions. Més info aquí.

L'Escola d'enologia Jaume Ciurana recomana Pensa en vi

Des de l'Escola d'Enologia Jaume Ciurana ens han fet saber que el web de Pensa en vi els ha cridat l'atenció ja que el projecte Pensa en vi és un projecte d'estima a la terra però sobretot perquè proposa la vitivinicultura com una fórmula anticrisi ja que el món del vi abasta els sectors primari, secundari i terciari oferint així múltiples sortides laborals al temps que es desenvolupa una gestió del territori potenciant tallafocs i la biodiversitat.

Aquí podeu veure'n la recomanació: http://escoladenologia-inspriorat.blogspot.com.es/p/webs.html

Imatges tast 2014

Aquí podeu fer una ullada de com va anar el tast d'enguany. A part dels vins trobats, poguérem degustar productes 100% arenyencs com maduixes de Can Marpons, pa de Can Pata i formatges de Can Xicoy.

31 de maig II Tast A Can Pau Bernadó.

1 d'abril comença el projecte de recerca vitivinícola LA MEMÒRIA DEL VI

 
És per això que des de l’associació Pensa en vi es fa una crida a tothom qui pugui aportar documents fotogràfica, registres, imatges o reculls escrits de testimonis d’antics pagesos o vinicultors, boters... d’ahir i d’avui. L’objectiu d’aquesta recerca és documentar i comparar  la importància de l’activitat vitivinícola als dos Arenys en el passat i a dia d’avui.
Del material que es recopili, s’en farà una exposició.
 
Tots els participants rebran un petit obsequi.
Per presentar el material documental es pot fer mitjançant el contacte d'aquesta pàgina o a través de facebook

Vinya de Can Flaquer, nova aposta de Pensa en vi

La vinya de Can Flaquer a sant Martí de Mata (Mataró), després de dos anys de no manteniment, d'ara en davant la gestió d'aquestes dues hectàrees de varietats negres tipus ulldellebre, garnatxa, merlot i cabernet serà assumida pel celler Talcomraja. Després d'una poda de reconducció i ressurrecció queda pendent l'abonament dels trams de vinya més pobre i finalment a esperar.

Pensa en vi obté la millor puntuació dels vins de pagès a la guia dels vins de Catalunya 2014

Dilluns 2 de desembre es presentà la nova guia de vins de Catalunya d'enguany. Pensa en vi presentà dos dels seus vins fruit del projecte d'aprenentatge compartit i de micromecenatge. Els vins presentats són l'heretge 2012 (100% directe) i el tothom pensa en vi (cupatge de directe, merlot, cabernet i ulldellebre dedicat a tots els i les mecenes del projecte.) Ambdós vins obtenen puntuacions superiors als 8 punts i se situen d'aquesta manera com a millors vins dins la secció de vi de pagès. Malauradament, a la guia els cupatges apareixen totalment distorsionats i indiquern que s'han utilitzat varietats de jaqué i pansa blanca quan en realitat el cupatge és l'esmentat anteriorment.

Pensa en vi es presenta a la UdG

Divendres 22 de novembre de 2013 dins el marc de la celebració dels 20 anys de ciències ambientalsa la UdG, s'ha presentat el projecte Pensa en vi. Aquest projecte ha cridat l'atenció dels organitzadors i assistents de l'acte per tractar-se d'un projecte de revalorització del patrimoni natural històric i cultural oblidat, reordenació i gestió del territori i dels recursos naturals (vinya, surera, cirerer, castanyer, horta...) i com a element per a l'estimulació de l'economia local  en sector proimari (viticultura), secundari (vinicultura) i terciari (comerç i turisme). L'eix vertebrador d'aquest projecte és el vi.

elpuntavui en parla. I en el web del col-legi d'ambientòlegs de Catalunya, podeu trobar l'enllaç a la presentació.

Notícia a destacar; EL COMBAT REMENÇA CONTINUA.

REMENCES D'AVUI. Quan un país de lladres extorsiona i oprimeix ofegant als més pobres, als qui intenten tirar endavant negocis per guanyar-se honradament la vida mentre premia les multinacionals que esclavitzen arreu del món, quan deixem ser depradats per aquesta colla de voltors que ens escanyen i penalitzen a la pagesia que cuida i estima la terra i la salut humana mentre premien els intoxicadors d'aigües i persones, els enverinadors de l'aire i la vida que ens envolta, Per fi algunes veus s'alcen i planten cara a tanta corruptela!! LA LLUITA REMENÇA CONTINUA!!

 

Veure notícia...

Dimarts 22 d'octubre, última veremada, la de l'Heretge, és clar.

Un més i mig més tard, acaba la verema 2013 amb 3000 litres de vi.

 

A dia 22 d'octubre, acaba la verema 2013 a Can Pau Bernadó. La última varietat veremada, ha estat la del directe. Enguany sotmesa a una prova de resistència per millorar el coneixement sobre la resistència d'aquests ceps. Malgrat les pluges d'enguany i malgrat que aquests ceps no han patit cap tractament ni tan sols els classics antifúngics de sofre o coure, fins a aquestes alçades, no s'han apreciat els primers símptomes de botritis, en estadi molt inicial. Aquesta és una varieta súper resistent no reconeguda, de la qual s'elabora l'Heretge, vi de cor pur i ànima lliure. Producció ímfima., enguany l'espera ha propiciat l'atac per part dels tudons als ceps i tans sols s'ha pogut veremar la generosa parra que ens ha regalat 80 kg tota sola. Aquesta parra la va plantar en Narcís, l'antic masover. A l'hivern deixa entra el sol. a l'estiu ens fa ombreta i a la tardor ens regala 80 kg de raïm!!!! Senzillament...l'estimo.

S'està gestant un nou celler: Talcomraja

Un any i mig després, el projecte Pensa en vi dóna un nou fruit, és a punt de néixer un nou celler. Un celler que elaborarà vi a Arenys de Munt.

Arenys de Munt no entra en l'ampliació de la DO Alella

En la recent ampliació de la DO Alella, han entrat municipis com St Iscle, St Cebrià, StPol, Calella, Arenys de Mar... Però Arenys de Munt en el seu moment no es va presentar com a municipi candidat per incorporar-se en aquesta DO. Recentment, ja va fer la petició formal. Amb aquest fet, el municipi perd la oportunitat de replantar vinya i incorporar-se així en el potencial boom enoturístic que atrau visitants d'arreu als municipis que ofereixen rutes o visites i degustacions relacionades amb la vinya. Des de Pensa en vi, s'han fet molts esforços perquè Arenys de Munt entrés en la Do. Seguirem insistint.

Proposta de vins d'enguany


Ramon Francas comenta el projecte Pensa en vi

Ramon Francas reconegut periodista comenta el projecte Pensa en vi al seu bloc VI-FRANC. Podeu trobar l'article a l'arxiu del bloc.