La primavera de 2011 iniciava el procés de recuperació de la vinya a Can Pau Bernadó amb una plantació de 420 ceps, en 1000m2 (el màxim permès actualment). Amb molt pocs coneixements en viticultura, però moltíssimes il-lusions. Les varietats triades foren totes negre de garnatxa, cabernet i ull de llebre. El peu escollit per a les característiques del sauló, el richter 110 i el clon desconegut. Amb tan sols un any ja he après moltíssimes coses que no repetiria i que he corregit, i aquí neix l'experiència!

La vinya al 2011

Un cop plantats els ceps, el primer any tan sols cal procura-los de males herbes ien cas de forta sequera i si es disposa d'aigua convé regar-los.En plantar, cal fer el forat prou profund i ample (hi ha tirabuixons especials) i sobretot, molt important, procurar que totes les rels quedin mirant avall. colguem les rels d'aigua i tapem. Abonar durant els primers anys, també és important. Val la pena tenir un estudi acurat del terreny per saber la capacitat de retenció de matèria organica i aigua així com l'acidesa i altres factors que determinaran que escollim uns peus i unes varietats i inclús uns clons o altres.

A l'hora d'abonar, en ecològic podem fer utilitzant fems i compost i també amb adob verd sembrant lleguminoses crucíferes i gramínies que ens aportaran a la terra els nutrients necessaris. En adob verd cal tenir bon ull a l'hora de saber quan convé segar per rendibiltzar al màxim l'adob ver. Aquest, per generar bon humus, és indispensable que per si sol en segar es combini amb les restes de poda, la part més llenyosa que aportarà el carboni. Els fems i el compost únicament els aplicarem en primavera i tardor, èpoques de màxima activitat microbacteriana. A partir de l'hivern, comença la poda. Aquesta serà tractant-se del primer any d'una poda de formació. Així, doncs vaig optar per a tallar ben arran, deixant un sol nus o arran del braguer per tal que el cep pugui créixer vigorós. Si féssim la formació al primer any la planta tindria molts nusos junts i això pot acabar sent un problema sempre present.

2012

Durant l'abril rebroten els ceps.

Opto per a deixar algunes franges de mantell verd passant el moticultor a banda i banda dels ceps i a l'entre-ceps. Els primers anys no és recomanable de deixar mantell verd.

De tots els rebrots en selecciono un que amb una canya tutora aniré guiant en creixement vertical fins a 70 cm i allí escapçaré per a formar els braços en "T".

 

La majoria de ceps passat l'estiu ja han pogut pendre la forma de T. Tanmateix, ha estat un estiu molt calorós i el creixement ha estat molt suau. Malgrat que alguns ja donaven fruit, vaig podar totes les flors per tal que la planta pogués destinar tots els esforços al bon desenvolupament de l'estructura llenyosa. Enguany he regat dues vegades al llarg de l'estiu i he realitzat tres tractaments de coure i sofre.


Per tenir referències de preus de cost d'una ha de plantació.


Per adquirir eines per a plantar vinya en rost (coster)