Malures i tractaments

La vinya, com tot cultiu, pot patir diverses malalties. Degut a la fil-loxera, la majoria de ceps s'han d'empeltar (excepte els híbrids). Aquests peus d'empelt i els clons que hi posem (varietats de raïm que escollim) determinaran una major o menor afinitat a patir certes malures depenent de la varietat de peus i clons ens exposem a que els nostres ceps siguin més o menys vulnerables. Els mals més comuns i que cal prevenir constantment a la vinya són:

 

Els grans enemics principalment fongs (Oïdi, Míldiu, Botritis...)

Bicarbonato sódico.

   Fungicida contra antracnosis, tizón, mildiú, oídio.

   Mezclar en 4l de agua una cucharada de bicarbonato y 2,5 cucharadas de aceite vegetal, batir y añadir media cucharadita de jabón natural (de sosa o potasa).

   Aplicar cada 5-7 días hasta la desaparición de los síntomas

 

Míldiu

 Aquest fong es desenvolupa entre els 12 i 25ºC. És un fong pràcticament inevitable en les varietats comunes les quals requereixen tractaments constants, sobretot en primavera quan les condicions per al desenvolupament d'aquests fongs són les més òptimes. Els híbrids, són ceps totalment resistents a aquest fong i per tant podem estalviar-nos els tractaments.

 

 Les condicions de màxim desenvolupament d'aquest fong segueixen la norma dels tres 10: 10cm de brot + 10 ml de pluja + 10ºC (cap amunt). Al cap de deu dies es desenvolupen els fongs i apareix una taca d'oli damunt les fulles que al dessota  forma com uns pèls blavosos. Segons aquestes condicions, doncs, els mesos més delicats per aquesta malura són els mesos de maig i juny, mentre que en condicions normals, durant el juliol i agaost no cal patir. Aquesta malura, tanmateix cal estar sempre atent quan es donen condicions meteorològiques de pluja i a continuació surt el sol ja que aquests moments són també un caldo de cultiu perfecte per al fong.

 

 Sol-lucions:

    - Tenir la vinya com més airejada millor. El vent i les corrents d'aire són l'enemic número ú dels fongs. Per tant, si hem de plantar varietats poc resistents al míldiu, prioritzarem aquelles parts del terreny més airejades.

    - En l'època més delicada (maig-juny) fer tractaments just abans de ploure o just havent plogut amb sulfat de coure. És importantíssim tenir la vinya en estat molt saludable just en el moment de la floració ja que si en aquest punt el míldiu afecta la planta, tindrà greus repercussions en el quallat de la flor fet que minvarà i entorpirà la producció de raïm.

    - Els tractaments amb sulfat de coure, prioritzarem de realitzar-los al vespre-nit.

    - A partir dels 28-30ºC ja no cal preocupar-se per al desenvolupament d'aquest fong.

    - Alguns preparats de plantes que ens poden ajudar a evitar el desenvolupament d'aquest fong i a més enfortir la planta són:

  • Infusions de sàlvia
  • Decoccions de cua de cavall
  • Purí d'hortigues
  • Ebullició d'alls
  • Infusió de calèndula

 

Oïdi/Malura/cendrosa

 És un fong (hectoparàsit) que pot començar a desenvolupar-se a partir dels 5ºC, té el seu clímax entre els 25-28ºC i no atura el seu desenvolupament fins més enllà dels 35ºC.

 Els símptomes apareixen a ambdues cares de la fulla. apareixen uns pèls blancs que semblen cendra i unes taques que recorden pixelacions de la fulla. A vegades es pot confondre amb el míldiu. Pot desenvolupar corbacions en les fulles i l'aparició de petites protuberàncies, com si fóssin berrugues. Pel que fa al fruit el malmet donant-li aspecte com de cascabells.

 

 N'afavoreixen el desenvolupament:

    - No necessita pluja, a partir dels 20ºC amb humitats fortes i prolongades troba el seu medi idoni per a desenvolupar-se.

    - La proximitat al mar

    - L'excés de vigorositat vegetal fruit de abonaments contundents (excés de nitrats)

    - El fet d'haver patit l'enfermetat l'any anterior. (en aquest cas caldria fer un tractament hivernal).

    - Determinades varietats són especialment sensibles com la Garnatxa, el cabernet...

 

 És relativament fàcil de controlar, si es fan una sèrie de tractaments amb sofre amb pols (ecològic) o altres productes fitosanitaris.
Es recomana fer un primer tractament preventiu a partir de 15 cm de brot especialment a les vinyes que l'any anterior ja van tenir problemes, el següent a plena floració, després quan el raïm té mida pèsol i una altre al verol. Si és una varietat sensible o una vinya molt perjudicada, s'en pot fer algun més.


Com a mitjà de prevenció, també es pot emprar el suero de llet: http://www.magrama.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/revistas/pdf_Ferti/Ferti_2005_21_60_61.pdf

 

 Quan es dóna oïdi a l’estiu, en arribar la tardor el fong es refugia als borrons dels sarments en forma de miceli i sobre els sarments en forma d’ous o periteques d’hivern. Tan aviat com la temperatura millora, uns 15 graus, es posa en marxa el desenvolupament del fong i inicia la seva activitat sobre la vegetació que troba. Quan es dóna una infecció d’oïdi l’any anterior, en arribar el mes de febrer, més o menys, és qüestió de valorar si convé fer un tractament amb permanganat potàssic i calç pols o lletada de calç, per netejar el major nombre dels fongs.

El permanganat potàssic potser no fa una neteja total del fong, però minva la intensitat de la previsible infecció. El permanganat, però, fou un producte molt utilitzat en un passat i també en el present, ara no sempre fàcil de trobar. En tot cas, el permanganat no pot abastar els micelis que es resguarden dins els borrons dels caps i altres i es fa necessari recórrer, a més, a una actuació a base d’un producte dels dits inhibidors de la síntesi del ergosterol en el moment que s’inicia la brotada dels ceps en el primer borró de dalt, i repetir als 8 dies quan s’inicia la brotada del borró de baix si es poda a dos borrons per cap. Tot vol dir que la major part del fong, o tot el fong, no tindrà cap possibilitat de reproduir-se.

 

 Per evitar-ne la propagació, igual que en el míldiu, que també és un fong tindrem en compte que si les varietats a plantar són més sensibles a aquest fong procurarem que estiguin ben airejades (disposició en el terreny, poda en verd...), procurarem que la planta no tingui un excés de vigorositat i amplicarem els mateixeos remeis antifúngics que abans.

 

 

 

Corc

 El corc propicia que es desenvolupi la botritis, greu podridura del raïm sobre la qual no hi ha cap tipus de tractament en agricultura ecològica i per tant cal realitzar una lluita preventiva contra el vector de transmissió que és el corc. 

 Un molt bon sistema de lluita contra el corc es potenciar la presència dels seus depreadadors en les vinyes i aquests són els ratpenats que poden arribar amenjar 132 papallones del corc per nit. Per altra banda quan el corc està en estat larvari, la lluita es pot realitzar amb bacilus turgensis, que són uns bacteris totalment inofensius per a vertebreats, però letals pera larves d'insecte. Aquests tractaments, són de curta durada (8 dies).

 

Preparats naturals antifúngics:

http://www.ecoagricultor.com/2013/08/plantas-para-el-huerto-con-efectos-fungicidas/

 

Preparacions de purins:

http://www.ecoagricultor.com/2013/08/los-purines-organicos/

 

Sabó de potassa:

http://www.ecoagricultor.com/2013/01/como-elaborar-jabon-de-potasa-para-combatir-plagas/

 

Ús de cendres:

http://www.ecoagricultor.com/2013/03/el-uso-de-cenizas-en-la-agricultura-ecologica/

 

Alguns tractaments insecticides i fungicides en agricultura ecològica:

 

1.- Pelitre
Indicado para pulgones, mosca blanca, ácaros, trips. Se maceran 50 g de flores secas. en 1 l de agua durante 24 horas. Se filtra y para usarlo añadir 30 g de jabón de potasa.

2.- Aceite de parafina (Aceite de invierno)
Pulgones, cochinillas, ácaros (fases hibernantes de plagas). Cubre los insectos impidiéndoles respirar. Mezclar 10 cc en 10 l de agua

3.- Ajenjo
Pulgones, ácaros, cochillinas, repelente de hormigas Se maceran durante una semana 300gr de planta fresca o 30g de planta seca en 1 l de agua. Filtrar

4.- Aceite vegetal (De oliva, girasol…..)
Cochinillas.-Pintar” con un pincelito

5.- Ajo
Enfermedades criptogámicas, bacterianas, acáros y pulgones. 10 g de ajos frescos en 1 l de agua. Filtrar y pulverizar

6.- Ajo, guindilla y cebolla.-
Pulgón, araña roja, mosca blanca Se trituran 3 dientes de ajo, dos cebollas y tres guindillas frescas y dos vasos de agua. Filtrar. Para aplicar diluir en cuatro litros de agua.

7.- Alcohol.
Cochinillas 1/2 l de agua templada con una cucharada de alcohol y otra de Jabón de potasa

8.- Bacillus thuringiensis
Orugas y cualquier insecto con una fase larvaria (forma de gusano) Aplicar según instrucciones del envase (poco persistente 7-10 días)

9.- Azufre.
Oídio, ácaros 80 g de azufre micronizado en 10 l de agua. También se puede espolvorear

10.- Caldo bordelés
Hongos en general. Mildiu, botrytis, oídio, alternaria…… 100 g de sulfato de cobre, 17 g de cal viva (óxido de cal) y 10 l de agua. Dos recipientes de plástico. En uno se apaga la cal con 1 l de agua y cuando enfría se le añaden 8 l. En el otro se disuelve el sulfato. Se filtran y se mezclan en el momento de usarlo.

11.- Bicarbonato sódico
Fungicida: Antracnosis, oídio, mildiu tizón 4l de agua 1cucharada de bicarbonato, 2,5 cucharadas de aceite vegetal y media cucharadita de jabón natural

12.- Cola de caballo
Fungicida. Previene contra ácaros y pulgones. Refuerza la planta. Prevención de hongos Remojar 1 kgr de planta fresca o 150 grs seca en 10 litros de agua y dejar macerar 24 horas. Cocer ½ hora y filtrar. Se diluye en agua en proporción 1/5

13.- Jabón de potasa
Insecticida acaricida fungicida (pulgón, cochinilla, araña roja, oídio, mildiu botrytis, alternaria) Disolver 30 g en 1 l de agua

14.- Ortigas (Fermentadas)
Abono foliar reforzante. Repele pulgones y araña roja y previene mildiu. 2 kg de ortigas frescas o 500 g de secas en 20 l de agua. 100 gramos por litro frescas, 25 gramos por litro secas. Se ponen a macerar 5 días, removiendo dos o tres veces al día. Aproximadamente a los 15 días cuando ya no haya espuma, se filtra y puede guardarse en la nevera. Para usarlo mezclamos cada litro de purin con dos litros de agua.

15.- Tanaceto
Repele hormigas, piojos y polillas Preparar infusión de 300 g de Tanacetum vulgare en 10 litros de agua. Filtrar

16.- Tomate (brotes)
Para pulgones. Preparar una infusión con un puñado de brotes frescos en 2 l de agua hirviendo, dejar reposar 12 horas y filtrar. Pulverizar sobre las plantas dañadas.

http://www.ecoagricultor.com/2013/10/16-insecticidas-fungicidas-y-repelentes-ecologicos-para-las-plagas-del-huerto/

 

Un bon espai on trobar documentació molt diversa i acurada sobre com poder treballar una vinya des d'una perspectiva sostenible és la web de redbio on trobareu tot tipus de documentació sobre com dur a terme les millrs pràctiques sostenibles per al bon desenvolupament d'una vinya lliure i sostenible..

 

El Servei de Sanitat vegetal ajuda a preveure l'arribada i la lluita de possibles enermetats.

 

Potenciar la presència de ratpenats ens ajudarà a controlar insectes adversos com la papallona del corc i perquè no dir-ho, empipadors per a nosaltres (mosquits). Podem ajudar-los construint caixes niu per a ratpenats.

Per què cal introduir pol·linitzadors en els cultius?Perquè moltes pràctiques agrícoles perjudiquen les poblacions naturals de pol·linitzadors. La majoria d’abelles nien al sòl, de manera que cada cop que llaurem un terreny o asfaltem un camí destruïm els substrats de nidificació. També hi ha els tractaments amb insecticides, és clar, i els herbicides, que destrueixen la flora acompanyant que proporcionaria aliment als pol·linitzadors un cop finalitzada la floració del conreu. Fins fa poc, l’única alternativa era introduir ruscos d’abella de la mel.