La gran enigma dels híbrids directes

Els híbrids, són ceps que no necessiten ser empeltats, que no necessiten ni tan sols els tractaments més bàsics en agricultura ecològica i que foren erradicats entre els anys 70-80.

 

Perquè?

 

Perquè les seves qualitats gustatives eren deficitaries? Perquè eren tòxics?

 

Certament, tenen unes qualitats gustatives peculiars, fet que requereix un bon tractament tant en vinya com al celler. No són tòxics ni de bon tros. Tenen molt poc grau i això fa que la tradició a Arenys sigui de bullir-lo i afegir-li sucre obtenint un vi entre dolç i ranci. Tanmateix a Can Pau Bernadó fa ja 4 anys que es va apostar per deixar de bullir i intentar millorar el vi mitjançant els processos habituals. aquest aprenentatge a donat lloc a l'heretge, un vi 100% directe i que en le dues darreres edicions de la guia dels vins de catalunya ha obtingut puntuacions de 7'66 (edició 2013) i 8'19 (edició 2014)

 

A Can Pau Bernadó i des de el projecte Pensa en vi, seguirem apostant per aquest ceps que originen vins peculiars, vius, de constant evolució i vida lliure, que no requereixen tractaments tòxics i perquè com tants i tants heretges són de cor pur i ànima lliure.

 

Cal dir que a Calonge, la fundació remença XXI també manté la producció de híbrids amb els quals elaboren els seus vins.

http://www.yravedra.com/doc/hibridos.pdf